mléčný marcipán na figurky

Mléčný marcipán na figurky


Tento recept mám od své kamarádky Olgy Ceralové z Hradce Králové. Marcipán nesouvisí sice přímo se stencilami, ale dětmi je natolik oblíben, že určitě najde uplatnění i u našich zákazníků.

  • 400g polotučného sušeného mléka (nejlepší je Laktino s pruhovaným hrníčkem s brčkem na obalu)
  • 500g extra jemného moučkového cukru (nebo 2x přesátého moučkového cukru)
  • 2-3 zarovnané polévkové lžíce glukózy nebo čirého kukuřičného sirupu (k dostání v prodejnách zdravé výživy)
  • mandlové aroma dle chuti
  • 70 až 80g vody (nééé více)

Všechny suroviny dáme do mísy a rukama smícháme. Až bude hmota jakž takž celistvá, vyklopíme na vál a zpracováváme dál rukama. Hmota se na ruce dost lepí, proto si ruce čas od času umyjeme, vysušíme a pokračujeme dál ve zpracovávání na hladkou hmotu – měla by mít konzistenci asi jako dětská modelína.

Aby se hmota tak nelepila na ruce, je dobré si ruce sem tam potřít tuhým 100% tukem. Hmota by se měla zpracovávat minimálně 30minut, aby byla správně vláčná a jemná.

  • Pokud se Vám zdá hmota příliš tuhá a suchá, namočte si trošku ruce a dál propracovávejte.
  • Pokud je hmota naopak moc měkká a řídká, přidejte ve stejném poměru cukr a sušené mléko.

Hotovou hmotu zabalíme do igelitového sáčku nebo potravinářské fólie a necháme alespoň 2 hodiny odpočinout. Pokud hmotu hned nezpracováváte, uložte ji na chladnější místo. Před zpracováním je hmota ztuhlá a je ji třeba znovu propracovat. Pokud je příliš ztuhlá, můžete ji opatrně nahřát v mikrovlnce.

Hmotu lze barvit potravinářskými barvami – ideální je na figurky – dobře drží tvar.